Vad borde du tänka på vid elinstallationen i badrummet?

Går du i badrumsplaner? Det finns en uppsjö spännande el-saker man kan installera i sitt badrum, från elektriska radiospeglar, ledpaneler och snygga spotlights.

Vi spenderar en hel del tid i badrummet, och visst inger ett välbelyst badrum en skön vardagskänsla? LED-lampor av olika slag kan monteras ovan eller kring spegeln, och bra takbelysning gör att det blir lätt att hålla snyggt och rent.

Spara dock på miljön och elräkningen, och välj elsnåla alternativ från Wattväktarna så kan du hålla tänt lite längre. Ett smart sätt är ju att installera en så kallad rörelsevakt (som tänder lampan vid rörelser i rummet), så att lamporna inte lyser i onödan när ingen är där. Skönt och hygieniskt att slippa trycka på lysknappar också!

Men det finns en del viktiga säkerhetsrelaterade saker att tänka på innan man skrider till verket och bygger om i ditt badrum.

Se först och främst till att det är en behörig elinstallatör som fixar med elen inne i badrummet, så att ingen riskerar svåra elolyckor. Dessa sker lättare i utrymmen med mycket fukt och jordade föremål. Det finns även speciella krav på säkerhet på de produkter som ska sättas upp i badrummet!

Tills skillnad från vad många kanske tror så är det dock numera tillåtet att ha ”normala” vägguttag i badrummet! Däremot så måste det vara skyddsjordat, och en jordfelsbrytare måste bara inkopplad. Man får heller inte placera vägguttaget vart man vill – detta vet elinstallatören om.

Väl inne på fukt i badrum så kan det vara smart att installera en bra duschkabin eller duschvägg. Även sådant kan spara mycket pengar i längden, då fuktskador kan vara knepiga att åtgärda! En bra badrumsfläkt från Wattväktarna hjälper också till att hålla fukten borta.

Hos Wattväktarna hittar du helt enkelt allt du behöver både när det gäller elinstallation och badrumsrenovering.