Skåpbelysning framhäver detaljer

Om man har ett snyggt vitrinskåp kanske man också vill visa innehållet i det. Detta gör man enklast med en smart skåpsbelysning. Även väggbelysning som man kan rikta är populär. Speciellt om man vill lysa upp en tavla eller ett konstverk som hänger på väggen. En mörk vägg slukar ljus medan en vägg målad i en ljus färg faktiskt kan reflektera ljus med rätt belysning. Om man har detta i åtanke när man inreder sitt hem är det mycket enklare att lysa upp de delar man önskar. Med en vägglampa som går att rikta kan man skifta belysning efter årstid och behov. Väljer du istället en stående lampa på fot, kanske som du placerar bakom soffan eller fåtöljen så är det bra om du kan variera även den i ljusstyrka.

Erfarna inredare menar att man ofta inreder med för få ljuskällor i sina rum. Ofta väljer man en eller två lampor varav den ena är så stark att det snarare blir en form av punktbelysning än en bra spridning i hela rummet. Välj en stilren och klassisk vägglampa som lyser upp din korridor eller fotografi på samma vägg. Välj en flexibel lampa där belysningen går att dimma för alla tillfällen. Om man vill belysa en tavla kan det vara bra att sätta en timer på armaturen så tänds den automatiskt när mörkret faller på. Det är också ett smidigt sätt att spara energi. Du kan med fördel köpa skåp- och vägglampor här och veta att du fått en trendig armatur

Välj din blickpunkt

Vi kan faktiskt styra var andra personer som träder in i ditt rum tittar. Deras blick landar ofta på det som har ett speciellt utseende eller som är upplyst. Oftast tänker vi inte på det när vi hänger upp en taklampa och placerar den mitt i rummet. På detta sätt skapar vi en punktbelysning rakt ner i mattan eller soffbordet utan att vi tänker på det. Rummet blir betydligt mer behagligt om man sätter in flera lampor med svagare belysning och med större spridning. På så sätt kan vi också själva framhäva det vi vill i hemmet. Vilket kanske inta alltid är den där mattan eller soffbordet. Det kanske är ett vackert sideboard eller en tavla som hänger ovanför soffan. Man kan alltså relativt enkelt själv välja vad som ska vara rummets blickfång.