Vad borde du tänka på vid elinstallationen i badrummet?

Går du i badrumsplaner? Det finns en uppsjö spännande el-saker man kan installera i sitt badrum, från elektriska radiospeglar, ledpaneler och snygga spotlights.

Vi spenderar en hel del tid i badrummet, och visst inger ett välbelyst badrum en skön vardagskänsla? LED-lampor av olika slag kan monteras ovan eller kring spegeln, och bra takbelysning gör att det blir lätt att hålla snyggt och rent.

Spara dock på miljön och elräkningen, och välj elsnåla alternativ från Wattväktarna så kan du hålla tänt lite längre. Ett smart sätt är ju att installera en så kallad rörelsevakt (som tänder lampan vid rörelser i rummet), så att lamporna inte lyser i onödan när ingen är där. Skönt och hygieniskt att slippa trycka på lysknappar också!

Men det finns en del viktiga säkerhetsrelaterade saker att tänka på innan man skrider till verket och bygger om i ditt badrum.

Se först och främst till att det är en behörig elinstallatör som fixar med elen inne i badrummet, så att ingen riskerar svåra elolyckor. Dessa sker lättare i utrymmen med mycket fukt och jordade föremål. Det finns även speciella krav på säkerhet på de produkter som ska sättas upp i badrummet!

Tills skillnad från vad många kanske tror så är det dock numera tillåtet att ha ”normala” vägguttag i badrummet! Däremot så måste det vara skyddsjordat, och en jordfelsbrytare måste bara inkopplad. Man får heller inte placera vägguttaget vart man vill – detta vet elinstallatören om.

Väl inne på fukt i badrum så kan det vara smart att installera en bra duschkabin eller duschvägg. Även sådant kan spara mycket pengar i längden, då fuktskador kan vara knepiga att åtgärda! En bra badrumsfläkt från Wattväktarna hjälper också till att hålla fukten borta.

Hos Wattväktarna hittar du helt enkelt allt du behöver både när det gäller elinstallation och badrumsrenovering.

Skåpbelysning framhäver detaljer

Om man har ett snyggt vitrinskåp kanske man också vill visa innehållet i det. Detta gör man enklast med en smart skåpsbelysning. Även väggbelysning som man kan rikta är populär. Speciellt om man vill lysa upp en tavla eller ett konstverk som hänger på väggen. En mörk vägg slukar ljus medan en vägg målad i en ljus färg faktiskt kan reflektera ljus med rätt belysning. Om man har detta i åtanke när man inreder sitt hem är det mycket enklare att lysa upp de delar man önskar. Med en vägglampa som går att rikta kan man skifta belysning efter årstid och behov. Väljer du istället en stående lampa på fot, kanske som du placerar bakom soffan eller fåtöljen så är det bra om du kan variera även den i ljusstyrka.

Erfarna inredare menar att man ofta inreder med för få ljuskällor i sina rum. Ofta väljer man en eller två lampor varav den ena är så stark att det snarare blir en form av punktbelysning än en bra spridning i hela rummet. Välj en stilren och klassisk vägglampa som lyser upp din korridor eller fotografi på samma vägg. Välj en flexibel lampa där belysningen går att dimma för alla tillfällen. Om man vill belysa en tavla kan det vara bra att sätta en timer på armaturen så tänds den automatiskt när mörkret faller på. Det är också ett smidigt sätt att spara energi. Du kan med fördel köpa skåp- och vägglampor här och veta att du fått en trendig armatur

Välj din blickpunkt

Vi kan faktiskt styra var andra personer som träder in i ditt rum tittar. Deras blick landar ofta på det som har ett speciellt utseende eller som är upplyst. Oftast tänker vi inte på det när vi hänger upp en taklampa och placerar den mitt i rummet. På detta sätt skapar vi en punktbelysning rakt ner i mattan eller soffbordet utan att vi tänker på det. Rummet blir betydligt mer behagligt om man sätter in flera lampor med svagare belysning och med större spridning. På så sätt kan vi också själva framhäva det vi vill i hemmet. Vilket kanske inta alltid är den där mattan eller soffbordet. Det kanske är ett vackert sideboard eller en tavla som hänger ovanför soffan. Man kan alltså relativt enkelt själv välja vad som ska vara rummets blickfång.

Vardagslyx för alla

Gillar du heminredning bryr du dig förstås om vilka material du använder i ditt hem. Och älskar du bra kvalitet är Svenska Inredningsbolaget det perfekta stället att hitta textilierna till ditt hem.

Här finns massor av textilier i helt fantastiska material, och det spelar ingen roll vilka färger eller stilar du gillar. Det finns något för alla. Finaste linne, lyxig italiensk satin och miljövänlig, ekologisk bomull är bara några exempel på material du kan hitta här.

Att få sova i skön satin kan nog kännas som den största lyx för väldigt många, medan andra ser svalt linne som det perfekta materialet i lakan och örngott. Men, oavsett om du vill ha linne, satin eller ekologisk bomull, hittar du produkter från leverantörer som borgar för kvalitet både då det gäller material och produktion. Och visst ger det lite extra, när man vet att man valt bra kvalitet på de nya gardinerna eller sängkläderna. Och även om många tror att kvalitet är det samma som högt pris, så kan det tvärtom vara mer ekonomiskt att välja god kvalitet från början. Den som sett en gammal linneduk vet att den bara blir vackrare och vackrare för varje tvätt, och att den håller i årtionden. Och linne lämpar sig också mycket bra för till exempel kökshanddukar. Linne har en bättre uppsugningsförmåga än bomull, och därför fungerar materialet alldeles ypperligt i handdukar. Många kanske tänker på det ganska hårda, och glansiga linnet i dukar, men det finns olika typer av linne. Linnefrotté ger fluffiga och mjuka handdukar som suger upp vattnet mycket bra. De tunnare linnehanddukarna torkar istället mycket snabbt efter användning. Och bara vetskapen om att det är linne skänker lycka.

Men, här kan du hitta mycket annat än handdukar och sängkläder. Vackra plädar i rena naturmaterial som linne och ull, är både dekorativa och användbara. En snygg pläd, lite nonchalant slängd över soffan kan höja vilken inredning som helst. Eller varför inte ett lapptäcke där man använt restbitar, för ett återbruk som gläder både människa och natur.

Om du känner för att själv tillverka dina inredningsdetaljer och textilier, finns också både tyger i metervara, samt band och snören. Det ger utrymme för en mycket personlig inredning, som kan tillverkas efter tycke och smak, men också efter humör. Och naturligtvis ger det lite extra tillfredsställelse att få hänga upp ett par gardiner man egenhändigt tillverkat, eller lägga en personlig kudde i soffan. Det finns få saker som sätter en sådan prägel på ett hem, som det personligt tillverkade.

Mysigt och praktiskt i badrummet

Även i badrummet kan man få till det riktigt bra så det blir mysigt där inne. Lite tända doftljus och en smart torkhiss som du kan stuva undan på ett enkelt sätt när du inte använder den är både en smart och snygg lösning.

Beroende på om du har tvättmaskinen i badrummet eller om den står i en separat tvättstuga så ger det lite olika alternativ. Har du separat tvättstuga blir det enklare att få till en hög mysfaktor därinne men det finns bra och enkla lösningar för att dölja sådant. Ett enkelt litet skynke kan till exempel göra susen.

Mer badruminredningar hittar du hos Badmiljö där dom hjälper både dig som skall torka kläder du har tvättat men även allt annat du behöver till ditt badrum.

Köksskåp som förändrar

Sitter du med ett gammalt slitet kök känns det kanske inte så roligt att dra igång det stora baket, eller inte ens att fixa vardagsmiddagen. Att laga mat och baka är roligt, men det kräver också ett kök som är lättarbetat och funktionellt. Om du inte har plats i dina köksskåp för alla de maskiner och matvaror du behöver, blir köket lätt rörigt och svårt att både arbeta och trivas i.

Att byta ut de gamla köksskåpen mot nya kan ge ditt kök ett stort lyft. Inte bara rent estetiskt, utan minst lika mycket för användarvänligheten. Och ingen vet bättre än du vad som krävs av den nya inredningen i ditt kök.

Det finns många olika köksskåp att välja bland idag, och valet är naturligtvis helt individuellt. Du måste fundera på hur du jobbar i köket, och vad som är de största irritationsmomenten idag.

Kanske du har en fin och praktisk matberedare som skulle kunna göra halva jobbet i din matlagning. Problemet är bara att den aldrig kommer fram och får göra sitt jobb, eftersom den står svåråtkomligt längst inne i ett trångt skåp.

När du ska köpa nya köksskåp kan du tänka efter var du helst vill förvara de olika saker du använder i din matlagning, så att du väljer rätt skåp på rätt plats. Det finns skåp med inredning som underlättar hanteringen mycket, som till exempel utdragbara hyllor eller lådor istället för djupa skåp, där du ändå inte kommer åt det som står längst in.

Naturligtvis väljer du efter ditt sätt att arbeta. Det finns många som föredrar lådor, eftersom de uppfattar dem som mer överskådliga, och man lätt får fram det man ska ha. Men, andra kan inte alls förlika sig med lådorna, utan vill ha skåp med hyllor.

Har du ett kök med gott om plats, kan du av vanliga köksskåp själv skapa en praktisk och vacker köksö. En köksö är kanske det de flesta drömmer om, där man kan laga mat tillsammans, och ha gott om plats för både förvaring och arbete. Det behöver inte alls vara en specialkonstruerad köksö, utan blir precis lika bra om du bygger ihop några vanliga köksskåp med den inredning du vill ha. En vacker bänkskiva ovanpå, och du har den hett efterlängtade arbets- och samlingsplatsen i ditt kök. En plats som nog inte bara utnyttjas vid matlagning, utan som också blir den naturliga samlingsplatsen för hela familjen, både vid frukost och fika.

Något som alla kök bör ha är kökshandtag

Något som alla kök bör ha är kökshandtag som är placerade på bland annat skåp och förråd. Det finns en hel del olika kökshandtag att välja på om du är på väg att leta efter något som passar just dig och ditt kök. Oftast så kan det vara en bra idé att kolla på nya kökshandtag i samband med till exempel en renovering i köket då det är på sin plats att piffa upp sitt kök med diverse nya detaljer. Det är också väldigt många som tyvärr har dålig kvalité på sina kökshandtag vilket gör att de ibland kan lossna eller inte riktigt sitta åt ordentligt – då är det på plats att köpa nya kökshandtag så att man får en ökad kvalité i köket plus att man slipper att krångla med ytterligare reparation av existerande dåliga handtag.Det finns en stor uppsjö av olika modeller, färger, storlekar, mönster och liknande när det kommer till kökshandtag.

Bland annat kan man finna allt från röda små runda söta kökshandtag till stora svarta fyrkantiga handtag – det finns ingen ände på hur de kan se ut. Även materialet på olika kökshandtag varierar vilket gör det möjligt för dig att till exempel matcha materialet på golvet, skåpen eller väggarna med materialet på kökshandtagen som finns i köket. Många tycker att handtag i köket är alldeles för mycket av en detalj men faktum är att ett kök med anspråkslösa kökshandtag kan se riktigt tråkigt ut, därför är det absolut på sin plats att man införskaffar sig en uppsättning av flera riktigt snygga kökshandtag med precis det utseende man önskar för bästa matchning med resten av köket. Om man har svårt att bestämma sig för vilken typ av kökshandtag man ska välja för sitt kök så finns det mängder av guider, råd och tips att få när man väl besöker en nätbutik som säljer bra kökshandtag.

Är det så att man gärna vill komma ner i pris och leta efter bra och billiga kökshandtag på nätet så kan det vara ett väldigt bra råd att försöka jämföra så mycket priser som möjligt. I med att det finns otroligt många återförsäljare och inte minst olika typer av kökshandtag så kan det ta ett tag men när man känner sig nöjd med att ha jämfört olika kökshandtag så vet man till slut vilken butik som säljer billigast kökshandtag som även är av bra kvalité och på så sätt kan man också uppnå den önskade insparning som finns att hämta på att köpa billiga kökshandtag istället för dyra.Det första man bör göra inför en jakt på bra kökshandtag som passar just ditt kök är att bestämma sig för vilken material som handtaget ska ha. När man bestämt sig för detta bör man gå vidare med att bestämma vad det ska vara för storlek då detta kan hjälpa till för att sedan bestämma en färg för att till sist bestämma vilken form som kökshandtaget ska vara i. Det är ett bra tillvägagångssätt för att få ett så optimalt urval av kökshandtag som möjligt.